När cirkusen kom till stan – Pride Järva 2016

_DSC3352

Ibland händer det att jag via ett av mina jobb behöver bevaka händelser i staden.
Igår var en sådan dag.
Ok, jag bor närmast, alla är på semester, jag tar väl en promenad till Rinkeby med min kompis och våra kameror för att kolla in Avpixlats jippo aka Pride Järva.

Jag är där i god tid. Hänger på torget, köper cigg i tobaksaffären, pratar med en trevlig polis, fotar de illa klädda männen som riggar högtalaranläggningen. Som min kompis sa “Jag är inget modelejon, men man blandar inte randigt och rutigt”

Så kom de då, ca trettio pers, med regnbågflaggor och små plakat. En blandad skara, några morska med hakan högt och nån med huvtröja för att försöka vara “osynlig”.
Sjunnesson hälsar som alltid, Roger Sahlström glider runt, Maud Hemberg försökte undvika min kamera. Allt är som vanligt när Avpixlat leker.

_DSC3412
Jag fotar och svarar på frågor från Rinkebybor
“Vad är det här? Vilka är dessa?”
Samtalar med en man på uteserveringen på fiket, försöker förklara att det är ett gäng Sverigedemokrater som är ute efter att provocera fram en reaktion som kan bevisa att Rinkeby är farligt.
Oh ja, jättefarligt kommer vi fram till och flinar i samförstånd. Typ lika farligt som Grönköping.

 
_DSC1618

Jan Sjunnesson står där i sin säkerhetsväst och orerar om att människorna i den här stadsdelen kör egna lagar och hatar alla HBTQ-människor.
Rinkebyborna tittar och tänker mest att oj, lördagsunderhållning på en onsdag, kul. Ingen var upprörd, ingen bråkade.
Förutom en äldre (svensk) dam som var arg över att polisen hade spärrat av så att hon inte kom fram med sin cykel. Två poliser fick sig en rejäl avhyvling.
Det lilla så kallade Pridetåget drog vidare och Rinkebytorg hade knappt märkt dem.
Jag och min kompis passade på att handla i Matcenter, jag träffade en gammal vän som jag inte sett på flera år och allt var som en vanlig dag i Rinkeby.

Senare så lyssnar jag på något som skulle ha varit ett panelsamtal, men snarare blev en debatt, på Kulturhuset.
Ämnet var: “Vem står för hotet?”
I panelen satt Azam Qarai – Kvinnors Nätverk,Frida Sandegård – Förbundsordförande RFSL,Nathan Hammelberg – kommunikatör, skribent, aktivist, Robert Hannah – riksdagsledamot Liberalerna, en representan från polisens hatgrupp och min vän Carolina Farraj – hbtq-aktivist.

Plötsligt blir det uppenbart att det finns människor som svalt Avpixlats syn på förorten.
Azam Qarai drar till med att Pride Järva har haft poliseskort. Robert Hanna avbryter Carolina Farrajs uttalande om att det är högerextrema som är HBTQ-fientliga med att han har minsann blivit jagad av vänsterextremister.
Azam Qarai hävdar bestämt att HBTQ-fientlighet inte fanns i Sverige för 20 till 30 år sedan och jag kände att denna människa är inte sann.

På nittiotalet ägnade sig extremhögern med att “knacka bög”, homosexuella var “fritt villebråd” och tvingades leva under konstant hot och gör så idag. Pride har attackerat av högerextremister flera gånger.
Under detta års Pride så patrullerar Soldiers of Odin utanför olika gay-ställen i Stockholm. Nej det är inte för att trygga HBTQ-människor. det är för att högerextremister hatar HBTQ.

Summering;
Avpixlatgänget vill peka ut förortens människor som HBTQ-fientliga samtidigt som det är just Avpixlat-människor som supportar högernationalister som Soldiers of Odin som inte skulle dra sig för att “Knacka bög”.

Houston we’ve got a problem!

One thought on “När cirkusen kom till stan – Pride Järva 2016

  1. Tack för att du rapporterar. Innan Järva Pride kunde man ju tro att det är ett jätte arrangemang av folk som bryr sig om den grupp av människors rättigheter som man utger för sig att göra. Tydligen bara den dagen men ändå. Tack för att du är en av dem som lyser upp Avpixlats och deras påhejares försök att spela rumsrena.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s